Перша неділя Великого посту називається неділею «Торжества Православія». У день Торжества Православ’я ми святкуємо церковну подію: завершення епохи семи Вселенських соборів. На сьомому Вселенському соборі було проголошено догмат про ікони, який розповідає нам, що, коли Бог став людиною, Його стало можливим зображати, що втіленням Своїм невидимий, незбагненний Господь отримав людський лик, і що лик Божий може бути викарбуваним у лініях та фарбах; не як портрет, а як внутрішній, таємничий образ Божий, пізнаний, пережитий, знаний в Церкві.

 

Це свято говорить нам не лише про рукописні ікони, не лише про те, що Бога можна зображати, що Бог став людиною і у Нього людський лик і образ; але говорить також, як нам треба ставитися до того, що кожен із нас – свята ікона Божа. Як повинні ми ставитися до себе і одне до одного, якщо ми це зрозуміємо, якщо тільки згадаємо про це!

Як зазначив видатний православний проповідник митрополит Антоній Сурозький: «Бувають ікони осквернені, зневажені, знівечені людською злобою; і ці ікони стають для нас такими дорогими, немов це ікони-мучениці; ці ікони нам хочеться оберегти, оточити любов'ю, тому що вони так постраждали від людської неправди... Так повинні ми дивитися і одне на одного: коли людину знівечив гріх, коли людина зранена, коли так важко в ній прозріти красу і славу Божу; саме тоді нам треба глибоко вглядітися в цей святий і осквернений образ, саме тоді треба докласти усіх зусиль, усю любов, все благоговіння наше, щоб ця ікона, не на дереві написана, а в душі людини, в подобі і в образі її, очистилася, зцілилася, знов освятилася, стала іконою на славу Божу».

Після літургії в неділю Торжества Православ’я можуть проводитися хресні ходи й обов’язково звершується молебень Торжества Православ’я. Хресний хід є давньою традицією Церкви Христової і являє собою живу проповідь. Впродовж багатьох років парафіяни храму Преподобної Параскеви Сербської сіл Лишня і Осикове й храму Воздвиження Хреста Господнього с. Мостище цього дня вирушають зі святими іконами в руках хресним ходом до центру с. Осикове, де нині збудовано храм на честь ікони Божої Матері «Всецариця». Впродовж цієї молитовної дії її учасники роздають місіонерську православну літературу, вручають подарунки тим, хто, як завжди, радо зустрічає їх та гостинно пригощає пісними стравами. Також звершується особлива молитва за нашу землю, за мешканців сіл Макарівщини. Активну участь у цій акції беруть представники хорових колективів: «Сік землі» с. Лишня, «Калиновий гай» с. Осикове та «Лебедина пісня» с. Мостище.

В центрі Осикового відбулася урочиста зустріч, під час якої учасники приклалися до святих образів та обмінялися чудовими пісними короваями. Після відправи молебного співу й традиційного проголошення многоліть церковним ієрархам, нашій землі і народу настоятель ігумен Філарет (Єгоров), голова Комісії з благодійництва Макарівської районної ради, побажав усім, щоб Божа правда торжествувала в наших душах, щоб життям своїм ми стверджували Святе Православіє й ніколи не забували про ближніх наших, яким завжди ми безкорисливо повинні надавати посильну допомогу. Про це потрібно пам’ятати завжди, а особливо в час Посту. Парафіяни с. Осикове гостинно запросили всіх до підготовленої трапези з гарячими стравами та напоями, які були в нагоді, враховуючи погодні умови. Потім на великому екрані в місцевому клубі переглянули чудові духовні фільми білоруських кінематографістів: «Інокиня» та «Притчі-2».

Так, з ласки Божої, і цьогоріч на землі Макарівській продовжуються славні духовні традиції нашого святого земляка Димитрія Ростовського, адже він за свого життя брав участь у кожному хресному ході, незважаючи на слабке здоров’я. Життям своїм він проповідував Христа Розіп’ятого й трудами своїми прославляв і прославляє Його Воскреслого, закликаючи до цього всіх нас.

 

Прес-служба Макарівського Благочиння УПЦ

 

Матеріал підготовлено для газети "Макарівські вісті".

 

Пошук
Вхід
"Успенские чтения"

banner

banner